Ψυχική υγεία

strange magical fruitsΤο ένα τέταρτο κατά προσέγγιση των ενηλίκων σε Ευρώπη και Αμερική πάσχουν από πνευματικές παθήσεις, ή έχουν επηρεαστεί από την πνευματική πάθηση κάποιου κοντινού τους προσώπου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στο εργασιακό περιβάλλον, το ένα τρίτο των ενηλίκων αντιμετωπίζουν πνευματικά προβλήματα σε κάποια δεδομένη στιγμή της ζωής τους. Πνευματικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις, την εργασία και την ποιότητα ζωής.

Τα προβλήματα κυμαίνονται από σοβαρές δια βίου παθήσεις που επηρεάζουν τη διάθεση και την αντίληψη του ατόμου (π.χ. σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή) σε λιγότερο σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.

Σύνδρομα διανοητικών παθήσεων που απορρέουν από την πολυπολιτισμικότητα είναι ιδιαίτερα εμφανή εδώ στην Κύπρο. Οι προκαταλήψεις και διακρίσεις αποτρέπουν τον κόσμο από το να ενημερώνεται σχετικά με τις εν λόγω παθήσεις και να απευθύνεται στους ειδικούς για βοήθεια. Με τη σωστή βοήθεια, άτομα με σοβαρές χρόνιες ψυχολογικές διαταραχές μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν μέσα στην εκάστοτε κοινότητα/κοινωνία με αποτελεσματικότητα και επιτυχία.

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι μία κοινή μέθοδος θεραπείας, εν τούτοις, η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική μπορεί να αποτελέσει μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων ψυχολογικών προβλημάτων, που πιθανώς απορρέουν από τραύματα του παρελθόντος. Το πιο σημαντικό βήμα είναι η αναζήτηση πληροφοριών, βοήθειας και καθοδήγησης ενός ειδικού.

Οι διανοητικές/ψυχολογικές διαταραχές αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην καθημερινή καταπόνηση που υφίσταται. Αντιδρά –για παράδειγμα- σε ποικίλες απώλειες, κρίση σε προσωπικές σχέσεις ή σοβαρές ασθένειες.

Η λήψη βοήθειας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διαχείριση των αντιδράσεων και ΟΧΙ ένα σημάδι αδυναμίας ή αποτυχίας.

Πνευματική Καταπόνηση
Οι όροι κατάθλιψη και άγχος χρησιμοποιούνται συχνά σε συζητήσεις, υποβαθμίζοντας τον καταβλητικό αντίκτυπο που έχουν. Η ορολογία αυτή περιγράφει μια σειρά από καταστάσεις διαγνωσμένες από γιατρούς, που περιλαμβάνουν: Κατάθλιψη/ Ανησυχία/ Πανικό/ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή/ Φοβίες.

Διπολική Διαταραχή
Διαταραχές στη διάθεση συχνά αμφιταλαντεύονται μεταξύ των ακραίων συμπτωμάτων μανίας και κατάθλιψης. Η φάση της μανίας υποδηλώνεται από την υπερκινητικότητα του ατόμου, από τις ριψοκίνδυνες και χωρίς αναστολές αντιδράσεις του, και συχνά από ιδέες συνωμοσίας και ασυνάρτητες σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό του. Ο ασθενής μπορεί ακόμη να κοιμάται για μεγάλα διαστήματα ή ακόμη και να ξοδεύει αφειδώς μεγάλα ποσά, δημιουργώντας τεράστια χρέη.

Στο αντίθετο άκρο συγκαταλέγονται αντιδράσεις όπως μακρές περίοδοι που το άτομο βιώνει βαριά κατάθλιψη και ταλανίζεται από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Δεν βιώνουν όλοι οι ασθενείς τα ακραία αυτά συμπτώματα.

Σχιζοφρένεια
Η σχιζοφρένεια είναι ένας ευρύς όρος που αφορά ένα μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων. Για να παρθεί μια σαφής και οριστική διάγνωση χρειάζεται χρόνος. Η σχιζοφρένεια είναι μία ασθένεια που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και να καταβάλει ολοκληρωτικά τον ασθενή, επηρεάζοντας την ικανότητά του να υπάρξει και να λειτουργήσει σε σύνολα και να εκτελέσει καθημερινά καθήκοντα και εργασίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα στην αντίληψη της πραγματικότητας, ακουστικές και οπτικές παραισθήσεις και αποδιοργανωμένη ομιλία και σκέψη.

Το άτομο που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα συχνά καταλήγει σε κατάσταση σύγχυσης και νιώθει εξαιρετικά τρομαγμένο και κατατονικό. Το κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά την ασθένεια και τα συμπτώματά της και ένας αριθμός ασθενών με τη σωστή θεραπεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά σε σχέσεις και εργασιακά περιβάλλοντα, καθώς αντιμετωπίζει σπάνια την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Τι προκαλεί την Πνευματική Καταπόνηση;
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το τι προκαλεί την πνευματική καταπόνηση, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρες απαντήσεις περί του θέματος. Κάποιοι, όντας πιο ευάλωτοι, καταβάλλονται ευκολότερα από πνευματικά προβλήματα υγείας, που έχουν πιθανώς πυροδοτηθεί από αγχωτικά ή τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος. Ακόμη και τα άτομα που έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών στη νεαρή τους ηλικία, έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν πνευματικά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Οι αιτίες μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους παρακάτω παράγοντες ή συνδυασμός αυτών:

  • Δυσχερές οικογενειακό περιβάλλον.
  • Δυσκολία στην εξωτερίκευση και αντιμετώπιση κρυμμένων συναισθημάτων.
  • Έντονα/τραυματικά γεγονότα
  • Γενετικά/κληρονομικά χαρακτηριστικά

Προβλήματα στην οικογένεια
Πολλοί άνθρωποι έχουν στο στενό τους περιβάλλον κάποιον με πνευματικά προβλήματα, τον/την σύντροφό τους, κάποιον συγγενή ή το παιδί τους, αντιμετωπίζοντας σε χρόνια βάση αυτήν την κατάσταση. Η χρόνια στήριξη και φροντίδα των ατόμων με πνευματικά προβλήματα υγείας συχνά επηρεάζει αρνητικά τους ίδιους τους φροντιστές. Είναι επίσης σημαντικό για τους ίδιους τους φροντιστές να αναζητήσουν τη βοήθεια και τη στήριξη των ειδικών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συχνά εμφανίζονται από την περίθαλψη ασθενών με πνευματικές παθήσεις.

Ο Dr Βασίλειος Σιλιβίστρης, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και την Κύπρο, έλαβε την εκπαίδευσή του στην στην Αγγλία και εξασκεί την ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική στην Κύπρο. Εάν επιθυμείτε να συζητήσετε μαζί του σε μεγαλύτερο βάθος και λεπτομέρεια το θέμα αυτό, ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, παρακαλώ καλέστε τον στον αριθμό +35799109177.

Κάθε είδους απορία θα αντιμετωπιστεί με απόλυτη ασφάλεια και εχεμύθεια.
Ο Dr Βασίλειος είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (BACP) και ασκεί το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή στα ηθικά πλαίσια της καλής πρακτικής, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Συλλόγου BACP

© 2012 – 2015, Content: Dr Vasilios Silivistris – Artwork: Ian Francis. All rights reserved.