Τωρα στην Kυπρο η μεθοδος (EMDR) Eye movement desensitization and reprocessing.

bush of bright eyesΠερισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. έχουν υποβληθεί στη μέθοδο EMDR με πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Ταυτόχρονα, πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν αυτού του είδους θεραπεία με μεγάλη επιτυχία.

Αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για ενήλικες και παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Είναι επίσης βοηθητική ως μέθοδος και για άλλου είδους συναισθηματικές δυσκολίες.

To EMDR αποτελεί το ακρωνύμιο για μια πρωτοποριακή κλινική μέθοδο που πρωτοξεκίνησε και εξελίχτηκε από την Καλιφορνέζα κλινική ψυχολόγο Dr. Francine Shapiro το 1987. Η Shapiro θυμάται ότι ανακάλυψε αυτή την τεχνική καθώς περπατούσε σε ένα πάρκο με δέντρα και φως του ήλιου εξέπεμπε έντονες και φωτεινές ηλιαχτίδες. Τότε συνειδητοποίησε ότι οι γρήγορες πλευρικές κινήσεις των ματιών μείωναν το άγχος της και έτσι αποφάσισε να εφαρμόσει αυτή τη διαδικασία στους πελάτες της που παρουσίαζαν αγχώδεις διαταραχές.

Τι είναι n μέθοδος EMDR;

Η μέθοδος EMDR είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικού τύπου δυσκολίες που προέρχονται από τραυματικές εμπειρίες, όπως σωματική παραβίαση, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τραύματα πολέμου, βασανιστήρια, φυσικές ή προκαλούμενες καταστροφές, σεξουαλική κακοποίηση και κακοποίηση ανηλίκου.Επίσης, η μέθοδος EMDR χρησιμοποιείται και για άλλου τύπου δυσκολίες, που δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένες με τραύμα, όπως για παράδειγμα άγχος πανικού, φοβίες, άγχος απόδοσης, θέματα αυτοεκτίμησης και άλλου είδους αγχώδεις διαταραχές.

Η μέθοδος EMDR αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ψυχοθεραπείας, που συνδυάζει θεραπευτικές θεωρίες με κινήσεις ματιών ή άλλες εναλλακτικές κινήσεις, όπως το χτύπημα χεριού και ακουστικά ερεθίσματα. Φαίνεται ότι αυτές οι εναλλακτικές κινήσεις ερεθίζουν το σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών του εγκεφάλου.

Η μέθοδος φαίνεται ότι διευκολύνει την πρόσβαση στην τραυματική εμπειρία και οι πληροφορίες επεξεργάζονται με τη δημιουργία νέων συνειρμών. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια πληρέστερη επεξεργασία δεδομένων, σε άμβλυνση συναισθηματικών και σωματικών δυσκολιών και έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καινούριων νοητικών επιγνώσεων.

Η μέθοδος EMDR αποτελείται από τρεις διαδικασίες:

  • Γεγονότα του παρελθόντος που αποτέλεσαν την πηγή της δυσλειτουργίας.
  • Καταστάσεις του παρόντος που επιφέρουν τη δυσλειτουργία.
  • Πλάνα για το μέλλον που δυνητικά αμβλύνουν τη δυσλειτουργία σε δύσκολες καταστάσεις.

Πως λειτουργεί η μέθοδος EMDR;

Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πως οποιαδήποτε μορφή θεραπείας δουλεύει. Εντούτοις, γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος είναι αναστατωμένος, ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες όπως θα συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες. Μια στιγμή τραυματική στο παρελθόν κλειδώνεται στην μνήμη για πάντα και η ανάμνηση του τραύματος μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή με την αρχική τραυματική εμπειρία επειδή οι εικόνες, οι ήχοι, οι μυρωδιές και τα συναισθήματα δεν έχουν αλλάξει. Τέτοιου είδους μνήμες έχουν παρατεταμένη αρνητική επίδραση που παρεμβαίνει στον τρόπο που το άτομο λειτουργεί στον κόσμο και στον τρόπο που αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους.

Η μέθοδος EMDR δείχνει να έχει άμεση επίδραση στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Ο εγκέφαλος ανακτά φυσιολογική επεξεργασία πληροφοριών και το άτομο παύει να αναβιώνει τις εικόνες, τους ήχους και τα συναισθήματα με την αναπόληση του τραυματικού γεγονότος. Εξακολουθεί να θυμάται τι συνέβηκε αλλά με λιγότερη αναταραχή.

Πολλών ειδών θεραπείες έχουν παρόμοιους στόχους. Εντούτοις, η μέθοδος EMDR φαίνεται να είναι παρόμοια με τη φυσική κατάσταση του ατόμου στη διάρκεια του ονείρου ή του ύπνου στη φάση REM (Rapid Eye Movement). Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ως μια θεραπεία κοντινή στην ανθρώπινη φυσιολογία του ύπνου.

Τι είδους προβλήματα μπορεί να θεραπεύσει η μέθοδος EMDR;

Παρόλο που η επιστημονική έρευνα έχει καθιερώσει τη μέθοδο ως αποτελεσματική για αντιμετώπιση του συνδρόμου μετατραυματικού στρες, κάποιοι θεραπευτές αναφέρουν ότι η μέθοδος EMDR είναι αποτελεσματική και για άλλου τύπου συναισθηματικές δυσκολίες, όπως οι ακόλουθες:

  • Άγχος πανικού
  • Μη επεξεργασμένο πένθος
  • Φοβίες

Μια ή περισσότερες συνεδρίες χρειάζονται για το θεραπευτή ώστε να αποφασίσει αν η μέθοδος EMDR αποτελεί την καταλληλότερη μορφή θεραπείας. Ο θεραπευτής θα εξηγήσει στον πελάτη με λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας της μεθόδου και θ’ απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις. Όταν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι η μέθοδος είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο πρόβλημα, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει. Μια συνηθισμένη συνεδρία διαρκεί από 60 μέχρι και 90 λεπτά.
Το είδος του προβλήματος, οι συνθήκες ζωής και το μέγεθος προγενέστερων τραυμάτων θα καθορίσει πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν.

Η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία Κέστα και ο Ψυχοθεραπευτής Βασίλειος Σιλιβίστρης έχουνεκπαιδευτεί στη μέθοδο EMDR στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα.Η θεραπεία στο ιδιωτικό τους γραφείο προσφέρεται στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά.Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο 25738795 ή στο 99109177.

© 2012 – 2015, Content: Dr Vasilios Silivistris – Artwork: Ian Francis. All rights reserved.